Bli medlem
Logg inn
Start.no
Quiz
Filter
Lister
Lister  
 


Skapninger fra legender og sagn, fabeldyr og mysterier...


Lag din egen liste
eller del til..
Del på Grupper
 
 Bilde Tittel og beskrivelse
Leviatan
Leviatan er et sjøuhyre man hører om i Bibelen og den Hebraiske bibelen Tanakh. I Demonologien er Leviatan en av helvettes syv prinser. I følge den Jødiske Midrash skapte Gud to Leviataner, en mannlig og en kvinnelig den 5. dagen, men for at ikke de to skulle ødelegge verden slaktet han den kvinnelige Leviatanen. Det er den hendelsen bildet beskriver.


   
Sfinx
En sfinx er i egyptisk mytologi halvt løve og halvt menneske. Den har løvekropp, og menneskehode. Sfinxen stammer fra mytologi i midtøsten. Sfinxen var vokter over faraoens pyramider. I gresk mytologi er sfinxen en kvinne med bryster. Hvis du møtte en sfinx i gresk mytologi, så måtte du svare riktig på en gåte før du kunne passere.


   
Faun
En faun stammer fra romersk mytologi. Den har beina og horna til en geit, og overkroppen til et menneske. De holder til i ubefolket natur, og liker og synge og danse. De blir også kjent som "skogsånder".


   
Medusa
Medusa er en kvinne fra gresk mytologi som kunne forvandle mennesker til stein kun ved å se på dem. Hun har et hår av levende giftige slanger. Et gresk sagn sier at Medusa før var en vakker kvinne, men så ble hun voldtatt av Poseidon i Athenes tempel. Da Medusa ble gravid med Poseidons avkom, ble hun halshuggd av helten Perseus.


   
Griff
En griff er et vesen som stammer fra gamel gresk mytologi. Den er en krysning av en løve og en ørn. Den har en løvekropp, og hodet til en ørn. Griffen er et over 5000 år gamelt fabeldyr, som er et symbol på årvåkenhet og aktpågivenhet. Griffen forekommer ofte i malerier og anen kunst. Griffen levde i det sørlige India, og det ble sagt at den voktet gullgruver og jagde bort inntrengere. Griffen og hesten var bittre fiender, men hvis det skulle sje en veldig sjelden sammenkomst mellom de to, så ble resultatet en hippogriff.


   
Kimære
En Kimære var et uhyre fra gresk mytologi, som var en tredjedel løve, en tredjedel slange og en tredjedel geit. Denne Kimæren hadde evnen til å sprute ild. Noen sier også at den hadde vinger. I forskningslaboratoriumer har de allerede klart å skape et slikt vesen, ved å blande organiske materialer fra de forskjellige dyrene.


   
Manticora
Manticoraen er et vesen som stammer i fra gresk mytologi. Den har kroppen til en løve, en slange til hale, og et menneskehode. Historiene sier at den brukte sine syl skarpe klør og tenner til å flærre opp byttet. Den spiste også byttet helt, i en jafs. Manticoraen var symbolet på djevelen. Manticoraen er beskrevet veldig forskjellig, noen sa at den hadde løvehode, noen sa at den hadde vinger, og noen sa at den hadde en skorpions hale.


   
Hydra
Hydra var et kjempestort sjøuhyre fra gresk mytologi. Hydra hadde 9 hoder, derav et av dem var udødelig. Hvis et hode ble hoggd av, vokste det fram to nye. Hydraens blod var veldig giftig. Herakles, som bekjempet Hydra, brukte giften til pilspisser.


   
Rokk
En Rokken er en kjempe fugl med 1000 favner mellom vingespissene som stammer fra persisk folketro. Rokken kunne bli opp til to tusen år gamel, og er kansje mest kjent fra historiene om "Simbad Sjøfareren" fra eventyrsammlingen "Tusen og En Natt". En Rokk var så stor at den spiste elefanter, den var også så sterk at den kunne bære den.


   
Pegasus
Pegasus er en hest med vinger som stammer i fra gresk mytologi. Helten Bellerofon red på Pegasus i kampen mot Kimæren. Pegasus ble også brukt av sønn av Zevz, Herkules. I dag er det mange som bruker en bevinget hest som symbol.


   
Fenrisulven
Fenrisulven er en svær ulv fra norrøn mytologi som er sønn av Loke og Angerboda. Da fenrisulven var en liten valp tok Odin den til seg med til Åsgard. Da den ble stor trodde de at den ville bli et problem, så de lenket den fast i en dvergsmidd lenke på øya Lyngve som bestod av seks ting som ingen kunne finne: Fiskens Åndedrett, kvinneskjegg, fuglens spytt, fjellets røtter, lyden av kattepoter og bjørnens sener. Derfor finnes ingen av disse tingene den dag i dag. Det sies at den dagen Fenris sliter seg løs, blir det Ragnarok.


   
Midgardsormen
Midgardsormen er et gigantisk sjøuhyre som omringer menneskenes verden i norrøn mytologi. Midgardsormen ble avlet av Loke og Angerboda, og den er bror til Fenrisulven og Hel. Under ragnarok kommer midgardsormen opp på land, og da skal Tor kjempe mot den.


   
Minotaur
En minotaur stammer i fra gresk mytologi. Den har meneskekropp og oksehode. Den mest kjente historien om Minotauren er da kong Minos av Kreta byggde en labyrint. Inni labyrinten hadde han Minotauren, og de menneskene som måtte gå inn i labyrinten støtte på han og ble drept. Minotauren til kong Minos ble drept av Theseus, kongen av Athen.


   
Troll
Et troll er et veldig stygt menneskelignende vesen som stammer i fra norrøn mytologi. Utseende varierer veldig fra troll til troll. Troll er beskrevet som veldig farlige og dumme. Troll kan være fra kjempestore til bittesmå. Troll kjenes også under andre navn, noen er Jutuler, riser, tusser, nisser, og dverger. Trollene holder gjerne till i naturen, i huler, fjell, skoger og ved hav.


   
Kentaur
En kentaur har hesteføtter og er menneske i fra livet og opp. Kentaurer stammer i fra gresk mytologi. De lever i grupper og jakter i flokk. Kentaurer er veldig gode i astronomi. De kan spå fremtiden i stjernehimmelen.


   
Cyclops
Cyclopser var gigantiske menneskelignende vesner med kun et øye, som stammer i fra gresk mytologi. Noen cycloper bodde på øyer, hvis du kom for nær, så kastet de kampesteiner mot inntrengerne. Mange av de greske gudenes sønner var cyclopser. Cycloper er også blitt beskrevt i romerske sanger og i malerier. Senere er det sagt at Cyclopser levde i grupper, og var gode krigere.


   
Nøkken
Nøkken er mest kjent i fra norsk og svensk folketro. Den bor i sjøer og tjern, og viser seg i forskjellige skikkelser. I sagnene ble det fortalt at nøkken forvandlet seg til en hvit hest når den skulle lokke små barn ned i tjernet. Nøkken bad barna om å sette seg på ryggen, og de så gjorde. Når han kom tilbake til tjernet/sjøen, så hoppet han på det dypeste så barna druknet.


   
Vampyr
En vampyr er et menneske med kritthvit hud som er udødelig og avhengig av blod for å overleve. Hvis du blir bitt av en vampyr, så blir du en selv. Når du blir bitt, så er du fortsatt den samme personen med den samme bevistheten som før. Tørsten på blod er så sterk at en vampyr kan drepe sin nærmeste venn eller familie. Vampyere er mytologiske skikkelser som kommer i fra mange kulturer. Det er mange teorier om hvordan man dreper en vampyr. Noen historier sier at de hammret en trestolpe i hjerte på den, noe annet var at dirrekte sollys traff den.


   
Varulv
En varulv er et menneske som blir forvandlet til en stor og blodtørstig ulv ved fullmåne. Når et menneske blir forvandlet til en varulv så er det ingenting igjen av menneskets bevisthet. Når fullmånen er over, forvandles ulven tilbake til et menneske. Varulven stammer fra gresk mytologi, der kalles den for lycanthropes. Hvis et menneske blir bitt av en varulv, blir han/hun "smittet", og han/hun vil også bli en varulv ved fullmåne. Den eneste måten å drepe en varulv på er å trenge sølv inn i blodet dens. Den mest kjente måten er vel en sølvkule som blir skutt ut av et gevær. I legendene sies det at varulven er ekstremt sterk.


   
Føniks
En føniks er en ildrød fugl som stammer i fra egyptisk mytologi. Du finner også historier om føniksen i gresk og romersk mytologi. Føniksen brukes også ofte som et sybol i malerier og gamle våpensjold i fra kristen ikonografi. Føniksen er et symbol på gjenoppstandelse, udødelighet, gjenfødelse og liv etter døden. Det sies at føniksen kan bære utrolig tungt, og at tårene dens har legende kraft. I følge sagnet så lever en føniks ca. 500 - 1000 år. Når den skal dø så lager den et reir av myrra i solguden Ra`s tempel i Helopolis. Da brenner fuglen helt opp, og en ny føniks gjenoppstår fra asken.


   
El Chupacabra
Det sies at El Chupacabra er på størelse med en liten bjørn og har pigger som stikker ut av ryggen og helt ned til halen. Det er en del mennesker som har hevdet å ha sett denne skapningen, også så sent som på 1990-tallet. Det sies at den spiser dyr, spesielt geiter. El Chupacabra sies å ha vært registrert helt i fra Maine i USA, til Chile i Sør-Amerika. Historiene om El Chupacabra har sansynligvis sitt opphav fra Mexico.


   
Nymfe
En nymfe er i gresk mytologi beskrevet som en kvinnelig naturånd. De var beskrevet som vakkre halvgudinner som streifet rundt i naturen med sang og dans. De beskyttet naturen og menneskets fruktbarhet. En mannlig naturånd blir kalt en Satyr.


   
Enhjørning
En enhjørning beskrives som oftest som en hest med et horn i pannen. Enhjørningen fremstiller i våpensjold og kunst over hele verden, spesielt i Europa. Enhjørning sies å stamme fra gresk mytologi. Sagn sier at kun ei jomfru kan temme en enhjørning. Det sies også at du forlenger levealderen hvis du drikker blodet dens.


   
Sirener
Sirener er vesner som stammer fra gammel gresk mytologi. De ble først beskrevet som fugler med kvinnelig menneskehode, som lokket til seg sjøfolk på skjær med sin vakkre sang. Mot slutten av oldtiden ble sirenene beskrevet som en slags havfrue. Senere ble sirenene synonym til havfrue, selv om sirener og havfruer ikke er de samme skapningene. Sirener er symbol på sjelen.


   
Havfolk
Havmennesker er noen av de eldste overtroiske legendene som eksisterer. De har overkroppen til et menneske, og fiskehale fra livet og ned. Den første legenden kan spores helt tilbake til 1000 år f.kr. Der beskrives havfruen som en kvinne som kom til å drepe sin mann, og var så skamfull at hun kastet seg i havet, og fikk fiskehale. Havmennesker stammer fra gammel gresk mytologi, men vi finner de i legender over hele verden. I Vest-Afrika har finnes det en legende om en havfrueånd som het Mami Wata. I Japansk folketro trodde de at man fikk udødelighet og evig ungdom av å spise havfruekjøtt. Og i andre Europeiske eventyr fikk man et ønske hvis de traff på en havfrue.


   
Fe
Feer var i den gammleste folketroen en slags kvinne med vinger som bestemte barns skjebne ved fødselen. I gammle legender og sagn fortelles det også at feer var ånder som tok med mennesker til et annet sted etter døden. For det meste så er feer symbol på kjærlighet. Feer og engler ble ofte sammenlignet i gammel mytologi. Mennesker trodde alltid at feer bare var folkeeventyr og overtro, helt til en gruppe mennesker i den engelske byen Cornwall hevdet at de hadde funnet et sted, der feer sang og danset i harmoni. Det var såklart ingen som trodde på dem når de sa dette, så de tok et bilde, et bilde som viser ei lita jente bak en gruppe dansende feer. Da de kom tilbake og viste menneskene bildet, trodde de på dem. Senere ble dette avslørt som en av verdens største bløffer. Også i dag blir noen feer kalt "Corwall feer".

Bildet er tatt i 1917, og er det mest kjente bildet av "Cornwall Feene". Det tok en stund før bildet ble avslørt som en bløff.


   
Big Foot
Big Fot er beskrevet som rundt 2-3 meter høyt apeliknende vesen med mørkerødt, eller brunt hår, og uten noen synelig nakke. Den sies å ha veldig store føtter, og dermed navnet Big Foot. Myten om Big Foot kommer fra Nord-Amerika, men den ligner veldig på legenden om Yetien i Asia. Andre navn på Big Foot er også "Sasquatch", "Storfot" eller det Tibetanske navnet "Yeti". Mange øyenvitner hevder å ha sett Big Foot, noen har også tatt bilder av den. Mange av disse bildene har blitt avslørt som en bløff, men noen av bildene vet de ikke helt hva de skal tro om.


   
Yeti
En Yeti, eller "Den Avskyelige Snømannen" som den også blir kalt, er et apelignende vesen som ofte er blitt observert rundt områdene i Himalaya, Tibet og Nepal. Andre navn som ofte er brukt er "Meh-Teh" og "Kang Admi". En yeti er en skapning du ofte finner igjen i gammel mytologi i Asia. Yetien ble først populær i vesten rundt 1900-tallet, da turister og forskere begynte å ta bilder av et stort apelignende vesen. Det ble bevist at mange av disse bildene var ikke annet en en stor bløff, men det stilles fortsatt spørsmålstengn rundt noen av bildene. Legendene om yetien i Asia, og Big Foot i Nord-Amerika, har mange likhetstegn.


   
Nessie
Nessie er også kjent som "Uhyret i Loch Ness", Loch Ness er en innsjø i Skottland. I følge legenden ble sjøuhyret først sett (eller skrevet ned) når en Irsk prest prøvde å omdanne de opprinnelige skottene over til kristendommen. Presten og hans følge skulle ha gått langs bredden ved innsjøen, da uhyret stakk hodet over overflaten. Det har vært mange forsøk på å finne Nessie, men ingenting er blitt funnet. En gang gikk noen forskere over innsjøen med en sonar, men at de ikke fikk noe utslag var grunnet at noen eller noe hadde fjernet markørene som lå i vannet. I dag er legenden om Nessie en stor turistattraksjon.

Bildet er tatt av Mr. Johnston i 1934, og han beskriver Nessie slik: "Skapningen jeg så var omtrent 7 fot opp av vannet og det var lett å se at det var mer under overflaten. Skapningen hadde en svart/grå farge, men jeg kunne ikke se hodet helt klart. Den var helt lydløs. Etterpå, forsvant den under overflaten igjen."


   
Kraken
Kraken var beskrevet som en gigantisk blekksprut fra norrøn mytologi som oftest ble sett langs kysten av Norge, rundt Island og ved Irland. Det er også gammle asiatiske sagn og fortellinger som beretter om et slikt uhyre. Erik Pontopinnan beskrev rundt 1700-tallet kraken som en levede øy, som forsvant og dukket opp et annet sted ved jevne mellomrom. Noen tolket kraken som en orm, og rundt 1800-tallet begynte de å oppfatte den som en svær blekksprut. De trodde lenge at det ikke fantes noe som en kjempeblekksprut, helt til det begynte å drive i land blekkspruter på 13 meter inn på strender og berg over hele verden. Først i 2004 tok noen Japanske forskere de første bildene av en kjempeblekksprut i naturlige omgivelser. Ingen vet helt sikkert hvor disse kjempeblekksprutene holder til i dag. Mange skeptikere tror kjempeblekkspruten er opphavet til legenden om Kraken.


   
Kerberos
Kerberos var en trehodet hund i gresk mytologi som beskyttet inngangen til Hades, guden over dødsriket. Kerberos står på den ene siden av bredden av elven Styx, opp i mot inngangen til dødsriket. Hunden har blitt beseiret en rekke av ganger, f.ek. Orfevs som dysset den i søvn ved å spille for den.


   
Drage
En drage var et reptillignenede dyr som ofte ble brukt som symbol, i bildekunst, eventyr og sagn. I sagn sies det at drager ikke ble sett så ofte, fordi de holdte til i grotter og på fjelltopper. Dragen har to vinger på ryggen, og har evnen til å sprute ild. Dragen er beskrevet som et nådeløst rovdyr. Det ble sagt at det fantes flere arter drager, i forskjellige farger. Noen var ilddrager, andre var isdrager, og noen var svarte drager. Drager er ofte beskrevet i norrøn mytologi som en "lindorm". Dragen er ofte med i sagn og eventyr over hele verden, europa, afrika, og asia var dragehistorier spesielt utbredt.


   
Basilisk
En basilisk er et urgammelt vesen i de greske og europeiske mytene. En basilisk er en gigantisk slange som ble skapt hvis en høne lot sitt egg bli ruget under en slange. Ordet basilisk betyr "konge", basilisken er kjent som reptilenes, eller slangenes konge. Det sies at basiliskens gift var så dødelig, at kun ved å se den direkte i øynene ville føre til døden. Hvis du så blikket i noe som reflekterte, ville man kun bli forsteinet. Hørte basilisken et hyl fra en hane, som døde den.


   
Hippogriff
En hippogriff er en krysning mellom en hest og en fugl. Den har hodet og klørene til en ørn, og kroppen til en hest. En hippogriff er symbol på muligheter og kjærlighet. Hippogriffen er beskrevet i utallige myter og historier, der konger og krigere red på dem i strid. Hippogriffen er et resultat av det utrolig sjeldne fenomenet, en hest og en griff, som finner sammen.