Bli medlem
Logg inn
Start.no
Quiz
Filter
Lister
Lister  
 
Lag din egen liste
eller del til..
Del på Grupper
 
PlassBildeTittel og beskrivelseStem her
1Det skjeve tårn i Pisa

Det skjeve tårn i Pisa (Italiensk Torre pendente di Pisa eller Torre di Pisa) er kampanilen (frittstående klokketårn) til katedralen i den italienske byen Pisa.


Tårnet begynte å bli skjevt allerede kort tid etter at konstruksjonen begynte i august 1173. Tårnet står bak katedralen på Campo dei Miracoli (mirakelplassen). Tårnet er 55,86 m fra bakken på den laveste siden, og 56,70 m på den høyeste siden. Veggene er 4,09 m ved bakken og 2,48 m ved toppen. Vekten er estimert til 14 500 tonn. Tårnet har 294 trinn.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
2Eiffeltårnet

Eiffeltårnet er med sin høyde på 300 meter det mest kjente landemerket i Paris, og er internasjonalt kjent som et symbol for Frankrike. Eiffeltårnet ble bygget mellom 1887 og 1889


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
3Big Ben

Big Ben (egentlig Great Bell) er et kallenavn på den største av klokkene i tårnet på Westminsterpalasset i London. Det blir også ofte feilaktig brukt om hele tårnet.

Klokken skal ha blitt oppkalt etter Sir Benjamin Hall, som var sjefskommissær for offentlige arbeider. En annen teori er at den, fordi den var den tyngste i sitt slag, ble kalt opp etter den da berømte proffbokseren Benjamin Caunt.

Den ble støpt av Whitechapel klokkestøperi.

Sent på kvelden fredag 27. mai 2005 sluttet plutselig Big Ben å gå. I 147 år hadde uret vært en av verdens mest trofaste tidsmålere. Kun én eneste gang i historien har uret i tårnet som rager 100 meter over Themsen, gått for sent. Det skjedde i 1962, da et stort snøfall fikk Big Ben til å ringe inn det nye året ti minutter over midnatt.

Under andre verdenskrig ble uret utsatt for en rekke angrep fra tyskerne, men overlevde og fortsatte å markere tiden på sekundet. Fredag 27. mai 2005 skjedde det altså igjen; klokken 22.07 stoppet uret, og etter en liten pause gikk det igjen, fram til 22.20. Den siste stoppen varte i en og en halv time, og de britiske tjenestemennene som har ansvaret for Big Ben, hadde ingen forklaring på hvorfor. En teori var at den fredagen var den varmeste dagen i London siden 1953. Også i 1976 og i 1997 stanset den opp.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
4Bryggen i Bergen

Bryggen i Bergen, også kjent som Tyskebryggen og Hansabryggen, omfatter den gamle hanseatiske trebebyggelsen i det sentrale Bergen. Den består av 61 fredede bygninger, og befinner seg på UNESCOs liste over verdens kulturarv.
Bryggen ble anlagt rundt 1070 og var fra 1360 til 1754 sete for Det tyske kontor i byen og det sentrale knutepunktet for den hanseatiske handelsvirksomheten i Norge. Hansa kompaniet var forøvrig også nordens første handelskompani. 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
5Kheopspyramiden

Kheopspyramiden, også kjent som Den store pyramiden i Giza, er det eneste av verdens syv underverker som er bevart! Kheopspyramiden består av ca. 2,3 millioner steinblokker med en gjennomsnittsvekt på ca. 2,5 tonn!


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
6World Trade Center

Terrorangrepet 11. september 2001 er det mest omfattende terroranslag i USAs historie, både i forhold til materielle skader og antall drepte. Fire sivile fly ble kapret av selvmordsaktivister fra Al Qaida. To av dem ble med få minutters mellomrom styrtet inn i høyblokkene på Verdens Handelssenter i New York. Et tredje fly ble styrtet inn i forsvarsdepartementets hovedkvarter Pentagon i Washington DC, mens det siste flyet gikk i bakken i Pennsylvania. 2993 folk ble drept.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
7Shanghai World Financial Center

Shanghai World Financial Center er en skyskraper i Shanghai i Kina. Det 492 meter høye bygget rommer kontorer og et hotell. Det sto ferdig i 2008. Tårnet, som ligger midt i bydelen Pudong, er dermed den høyeste skyskraperen i Kina og den nest høyeste i verden


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
8Ryugyong Hotel

Ryugyong Hotel (eller Ryugyeong Hotel, eller Ryugy ng Hot'el eller Ryu-Gyong Hotel eller Yu-Kyung Hotel) er en uferdig skyskraper av betong. Målet med byggverket var å bruke det som et hotel i Sojang-dong, i distriktet Potong-gang i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang.

Hotellets navn kommer fra et av de historiske navnene for Pyongyang; Ryugy ng, som betyr «Pilhovedstaden». Bygningens 105 etasjer gjør bygningen 330 meter høyt og det inneholder 360.000 m² med golvplass.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
9Empire state building

Empire State Building er en skyskraper som ligger langs Fifth Avenue, mellom 33. og 34. gate på Manhattan, New York. Bygningen har 102 etasjer og er 381 meter høy (443 meter, inkludert antennen). Bygningen stod ferdig i 1931, og hadde den gang en prislapp på 45 millioner dollar!


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
10Kukulkan

Kukulkan er en av de største maya-pyramidene i Mexico!"


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
11Det hvite hus

Det hvite hus ligger i Washington DC. Det hvite hus ble bygget i 1790!


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
12Emirates Office Tower

Emirates Office Tower er en skyskraper i Dubai i de Forente Arabiske Emirater

Bygningen er 354 meter høy og har 56 etasjer. Den er pr. januar 2008 verdens 12. høyeste bygning.

Nedenfor bygningen er en boulevard, og på andre siden av den ligger Emirates Towers Hotel. Disse to bygningene blir kalt Emirates Towers.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
13Vasilij-katedralen

er en kirke som ligger mellom Den røde plass og Moskvaelven i Moskva i Russland. Katedralen ligger like ved Kreml og er et av de mest kjente landemerkene i hele Russland. Kirken ble bygget av Ivan den Grusomme som et minnesmerke over erobringen av Kazan-khanatet i 1552. Tatarene var etterkommere etter mongolene som erobret Russland i 1240,


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
14Bank of China Tower

Bank of China Tower er en skyskraper i Hongkong, Kina. Bygningen ble designet av arkitekten I. M. Pei og er med sine 305 meter en av verdens høyeste bygninger. Regner man med bygningens to master blir høyden hele 367,4 meter. Bygningen på 70 etasjer ble bygget i 1989 og ligger nær stasjonen Central MTR. Bank of China Tower var den høyeste bygninger i Hong Kong og Asia fra 1989 frem til 1992 og ble den første bygningen utenfor USA som var høyere enn 1000 fot. Det betydde også at bygningen var den høyeste utenfor USA fra året den ble ferdigstilt, 1990. Den er nå den tredje høyeste skyskraperen i Hong Kong, etter Two International Finance Center og Central Plaza.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
15Petronas Towers

Petronas Towers (også kalt Petronas Twin Towers) i Kuala Lumpur i Malaysia ble regnet som verdens høyeste bygninger da de sto ferdige i 1998, og beholdt denne statusen frem til 2004. Bygningen ble konstruert av arkitekten César Pelli og har 88 etasjer. Bygningene er 403 meter høye (med antenner er høyden 452 meter).


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
16Taipei 101

Taipei 101 ( 101, Taipei Financial Center) er med sine 508 meter et av verdens høyeste byggverk og ligger i Taiwans hovedstad Taipei, nærmere bestemt i bydelen Hsinyi. Offisielt ble bygget åpnet 31. desember 2004 av president Chen Shui-bian, som var borgermester i byen da byggingen startet i 1988, men et kjøpesenter som dekker fem etasjer ble åpnet allerede året før. Bygningen har totalt 106 etasjer, men har fått navnet fordi «bare» 101 av etasjene befinner seg over bakkenivå.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
17Kaba i Mekka

Mekka er en by i Saudi-Arabia og det helligste stedet i islam. Det var her Muhammed ble født og senere sto fram som Guds sendebud. Muslimer vender seg mot Mekka i bønn, og å besøke byen er en viktig del av religionen. Under hadj kommer to til tre millioner pilegrimer til Mekka. Ikke-muslimer er derimot utestengt fra byen.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
18Jin Mao Tower

Jin Mao Tower er en skyskraper i distriket Pudong i Shanghai. Bygningen var den høyeste skyskraperen i Folkerepublikken Kina frem til september 2007, da den ble overgått av Shanghai World Financial Center. Tårnet ble åpnet i 1999 og er på på 421 meter og 88 etasjer. Den øverste delen rommer Shanghai Grand Hyatt hotell som er verdens høyeste hotell regnet i høyde over bakken.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
19Sears Tower

Sears Tower er en skyskraper i Chicago, Illinois, USA. Den ble designet av Bruce Graham og sto ferdig 4. mai 1973. Med sine 442 meter (520 meter med antennene på taket) er Sears Tower den høyeste bygningen i USA og den fjerde høyeste i verden.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
20The Center

The Center er den fjerde høyeste skyskraperen i Hong Kong med en høyde på 346 meter og 73 etasjer. Skyskraperen er en av de få skyskraperne i Hong Kong som kun er lagd av stål.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
21Central Plaza

Central Plaza er en skyskraper som ligger i Hongkong og er 374 meter høy og har 78 etasjer. Bygget sto ferdig i februar 1992 og er har et areal på 7,230 m². På toppen av skyskraperen er det en slags pyramide. Der oppe ligger verdens høyestbeliggende kirke. Central Plaza var den høyeste bygningen i Asia fra 1992 til 1996, da Shun Hing Square sto ferdig.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
22Greenland Square Zifeng Tower (Nanjing Greenland Financial Center)

Greenland Square Zifeng Tower, eller Nanjing Greenland Financial Center, er en 450 meter høy skyskraper i Nanjing i Kina. Den står helt ferdig i 2009, og vil da være en av verdens høyeste bygninger. Den blir Kinas nest høyeste bygning. Bygningen har 89 etasjer, og 72. etasje vil være åpen for besøkende, som en utkikksetasje.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
23Tuntex Sky Tower

Tuntex Sky Tower er en skyskraper i Kaohsiung som ligger i Taiwan.

Den er 378 meter og har 85 etasjer. Heisen går 10 meter pr. sekund.

Bygningen er designet av C.Y. Lee & Partners og Hellmuth, Obata & Kassabaum


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
24John Hancock Center

John Hancock Center er en skyskraper i Michigan Avenue i Chicago i Illinois. Bygningen har 100 etasjer og er 344 meter høy, og ble tegnet av Fazlur Khan. I 1969 stod bygningen ferdig og var på den tid det høyeste man kunne finne utenfor New York. Idag er bygningen rangert som nummer 5 på listen over det høyeste bygningene i USA.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!