Bli medlem
Logg inn
Start.no
Quiz
Filter
Lister
Lister  
 
Dette er noen av historiens vakreste bygninger.
Stem på de du liker.
Lag din egen liste
eller del til..
Del på Grupper
 
PlassBildeTittel og beskrivelseStem her
1The Baha'i House of Worship.

The Baha'i House of Worship er et tempel i Delhi, som er formet som en gigantisk lotus-blomst, og er en av de mest fredelige stedene man kunne ønske å gå inn i.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
2Taj Mahal.

Taj Mahal er et mausoleum i byen Agra nord i India. Taj Mahal ble bygget fra 1632 og sto ferdig i 1653.

Mausoleet ligger i et flatt og rolig landskap ved elven Jamuna (Yamna) i Agra og er bygget i hvit marmor. Byggverket kombinerer elementer fra persisk, tyrkisk, indisk og islamsk arkitektur og regnes blant det ypperste av arkitektur fra Stormogulriket (varte fra tidlig på 1500-tallet til midt på 1700-tallet og omfattet på det største noe av dagens Afghanistan og mye av Pakistan, Bangladesh og India).

Bygget regnes for å være en muslimsk helligdom.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
3Oceanográfico.

Europas største maritime park, Parque Oceanográfico, er i det uttørkede elveleiet i Valencia med navnet La Ciduad de las Artes y las Ciencias (Kunst- og vitenskapsbyen). Parken brer seg utover 110.000 kvadratmeter og har 11 innsjøer. Her kan du vandre mellom verdenshavene gjennom lange tunneler, og dessuten oppleve livet i Rødehavet. Her er pingviner, kjempeskilpadder, haier og delfiner med fire daglige delfinshow.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
430 St Mary Axe.

30 St Mary Axe, også kjent som «Sylteagurken», Swiss Re Tower/Building/Centre eller bare Swiss Re er en 180 m høy bygning i City of London. Dette betyr at den er den nest høyeste bygningen i City etter Tower 42. Den ble reist i årene 2001 2004. Arkitektene var Foster and Partners, mens konstruksjonsarbeidet ble utført av det svenske selskapet Skanska.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
5Eiffeltårnet.

Eiffeltårnet er med sin høyde på 324 meter det mest kjente landemerket i Paris, og er internasjonalt kjent som et symbol for Frankrike. Eiffeltårnet er oppkalt etter sin konstruktør, ingeniøren Alexandre Gustave Eiffel. Tårnet befinner seg i 7. arrondissement og er en kjent attraksjon for turisme, med over 5,5 millioner besøkende hvert år. Den 28. november 2002 hadde tårnet hatt 200 000 000 (200 millioner) gjester.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
6Sagrada Família.

Sagrada Família (Norsk: Den hellige Familie) er en stor basilika i Barcelona, Spania som ble tegnet av arkitekten Antoni Gaudí. Det korrekte navnet på basilikaen er Temple Expiatori de la Sagrada Família. Den ble påstartet i 1883, men er fremdeles ikke ferdigbygd. Mesteparten av byggingen har vært finansiert av private midler. Basilikaen er en av Barcelonas største attraksjoner, og et landemerke i Spania forøvrig.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
7Neuschwanstein-slottet.

Neuschwanstein er et slott i kommunen Schwangau i Allgäu i den tyske delstaten Bayern. Det ble bygget av kong Ludwig II av Bayern, som også ble kalt «eventyrkongen». Neuschwanstein er det mest berømte av slottene Ludwig II lot bygge og en viktig turistattraksjon. Det er et av de fremste eksemplene på 1800-tallets romantiske historisme og eklektisisme i Tyskland. Slottet skal være forbilde bl.a. for slottene i Walt Disneys eventyrunivers. I umiddelbar nærhet av Neuschwanstein ligger et annet og betydelig eldre slott, Schloss Hohenschwangau, som ble restaurert av Ludwigs far, Maximilian II av Bayern.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
8Sydney Opera House.

Operahuset i Sydney (Sydney Opera House) ligger i Sydney, New South Wales i Australia, og er en av de mest særpregede og berømte bygninger fra 1900-tallet, og et av de mest berømte arenaer for kunstnerlige oppførelser i verden.

Operahuset er tegnet av den danske arkitekten Jørn Utzon og er plassert på Bennelong Point i havnen i Sydney, med en park i sør og nær den enorme broen Sydney Harbour Bridge.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
9Bibliotheca Alexandrina.

Det kongelige biblioteket i Alexandria skal ha vært det største biblioteket i verden, til det ettersigende ble ødelagt av Theodosius I rundt år 391 e.Kr., eller kanskje senere.

Biblioteket ble grunnlagt antagelig på begynnelsen av 200-tallet f.Kr. i løpet av det egyptiske regimet til farao Ptolemaios II. Biblioteket ble antagelig bygd etter at hans far hadde reist det som ble den første delen av et bibliotekskompleks, Musenes tempel, Mouseion som ble et sted for musikk og poesi, en filosofisk skole og et bibliotek som Platons filosofiskole, foruten også et galleri for hellige skrifter. Det latinske ordet for museum, og vårt, er avledet fra dette.

I 2003 ble det på nytt åpnet et bibliotek i Alexandria, tegnet av det norske arkitektfirmaet Snøhetta, i håp om at det skal kunne leve opp til sin forgjengers ære.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
10De Egyptiske Pyramidene.

Ordet «pyramide» stammer fra gresk pyramis (= hvetekake), flertall pyramides. Til hver egyptisk pyramide hørte også en pyramidion. Dette var en miniatyr av den ferdige pyramiden, med riktig vinkel og korrekte proporsjoner. Den første pyramidion ble funnet ved farao Sneferus nordlige pyramide, men den har ingen inskripsjon. Mest fullstendig er pyramidion fra Amenemhet IIIs pyramide. Den er av hard svart stein, inngravert med Amenemhets navn, over det tre tegn for nefer (= skjønnhet, fullkommenhet), over dem to wedjat (= hellige øyne) og øverst den bevingede solskiven. Denne inskripsjonen kan leses: «Amenemhet betrakter Ras skjønnhet/fullkommenhet.» De hellige øynene er Amenemhets egne.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
11Bahrain World Trade Center.

Bahrain World Trade Center er to 240m høye tvillingtårn. Byggingen startet i 2004, og skal etter planen bli ferdig i slutten av 2006. Da vil de to bygningene være de nest høyeste bygningene i Manama, Bahrain med 50 etarsjer full av kontorer, leiligheter og et kjøpesenter med over 150 butikker. Bygningene er unike. Den berømte arkitekten WS Atkins & Partners sammen med bland andre Norwin og Rambøll Danmark har designet bygningene med tre vindmøller mellom tårnene, slik at bygningen vil være selvforsynt med 15% av elektrisitet den totalt bruker.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
12Machu Picchu.

Machu Picchu (quechua, «Det gamle fjellet», også kjent som Inkaenes tapte by) er en prekolumbiansk inkaby i fjellet over Urubambadalen i dagens Peru. Den ligger på omkring 2200 moh.

Machu Picchu står på UNESCOs liste over verdensarven. I en global avstemming som ble avsluttet 6. juli 2007 ble stedet valgt som ett av de moderne underverkene.

Ruinene er meget godt bevart, og anses av de fleste som det fremste symbolet på inkakulturen. Byen ble gjenoppdaget så sent som 24. juli 1911, av Hiram Bingham.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
13Den Norske Opera.

Operahuset i Oslo er Den Norske Opera & Balletts hus i Bjørvika innerst i Oslofjorden. Det har fått adresse Kirsten Flagstads plass 1 etter operaens første sjef Kirsten Flagstad. Huset er tegnet av arkitektkontoret Snøhetta AS som vant en arkitektkonkurranse i 2000. Det ble høytidelig åpnet 12. april 2008. Bygningen har fått mange priser.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
14Museo Guggenheim.

Guggenheim-museet i den spanske byen Bilbao ble åpnet i oktober 1997, og var resultat av mange års planlegging og samarbeid mellom baskiske myndigheter og stiftelsen Solomon R. Guggenheim. Baskiske myndigheter hadde lenge hatt en plan for å revitalisere Bilbao som en europeisk kulturby, og tok kontakt med Guggenheim-stiftelsen som straks tente på idéen om å bygge et eget museum i Bilbao.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
15Burj al arab.

Burj al Arab (Tårnet av Arabia) er verdens andre høyeste hotell. Det ligger i Dubai, er 321 meter høyt og ligger 280 meter ut i havet utenfor stranden ved bydelen Jumeirah. Burj al Arab er knyttet til fastlandet via en bro.

Hotellet består utelukkende av suiter. Den minste er 169 m² og den største er 780 m². De billigste suitene koster bortimot 10 000 kroner per natt. For adgang til hotellet må en enten bo der eller ha en bespisningsavtale, noe det er mange dagers ventetid for å få.

Hotellet ble åpnet i desember 1999, og tok nærmere 5 år å bygge; 2 år for å lage øya det står på og ytterligere 3 år for byggingen av selve hotellet. Hotellet ble tegnet av arkitekten Thomas Wills Wright. Det drives av Jumeirah-kjeden.

I reklamemateriell hevder hotellet å være et "sjustjerners hotell", selv om skalaen for hoteller bare går fra en til fem stjerner.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
16Angkor.

Angkor er en stor ruinby i nordre Kambodsja, rett nord for Tonlé Sap-sjøen et stykke utenfor den nåværende byen Siem Reap. Byen var sentrum i et rike med samme navn fra 800-tallet til 1400-tallet (se Khmerriket).

Områdets sentrum er Angkor Thom, som var den egentlige byen, og er omringet av en mur og vollgrav. De mest kjente bygningene er tempelet Angkor Wat rett sør for Angkor Thom og Bayon inne i byen. Rundt Angkor finnes store dammer og rester av et kanalsystem som var grunnlaget for rikets makt da det muliggjorde flere og bedre risavlinger.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
17Potala Palace.

Potalapalasset ligger over Lhasa, Tibets hovedstad.

Denne bygningen ble laget over en 50-års periode i det 7-århundre. Bygningen var hjemmet til Tibets Dalai Lamaer frem til 1959, da den siste Dalai Lama flyktet til India. Bygningen har over tusen rom, og er nå blitt et museum og er bevart slik som det var da Dalai Lamaene bodde der.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
18Salisbury Cathedral.

Salisbury Cathedral er unik innen middelalder-katedraler i England. Den var bygd i løpet av 100 år, med utelukkende én arkitektonisk stil.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
19Den Forbudte By.

Den forbudte by (Z jinchéng, egentlig Den lille forbudte by) er det tidligere keiserlige palass i sentrum av Beijing i Kina. Foran det gigantiske palassområdet er Den himmelske freds plass (Tiananmen-plassen). Hovedinngangen til palasset kalles Den himmelske freds port. Palasset var Kinas regjeringssete under Ming- og Qing-dynastiene fra år 1422, da det sto klart. Navnet kommer av at området under keisertiden var avstengt for vanlig folk; bare keiserfamilien og hoffet hadde adgang. Området er på hele 720 000 kvadratmeter, og har 800 bygninger med over 8 000 rom.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
20Petronas towers.

Petronas Towers (også kalt Petronas Twin Towers) i Kuala Lumpur i Malaysia ble regnet som verdens høyeste bygninger da de sto ferdige i 1998, og beholdt denne statusen frem til 2004. Bygningen ble konstruert av arkitekten César Pelli og har 88 etasjer. Bygningene er 403 meter høye (med antenner er høyden 452 meter).


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
21Hagia Sofia.

Hagia Sofia (Tyrkisk: Ayasofya) er det største og mest imponerende bysantinske monumentet i Istanbul. Likevel er det ikke typisk for bysantinsk arkitektur fordi dimensjonene er ubysantinske og vestlige. Dette ble et engangseksperiment som aldri ble gjentatt i bysantinsk arkitektur.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
22Frihetsgudinnen.

Frihetsgudinnen (engelsk Statue of Liberty, eller formelt Liberty Enlightening the World, «Frihetsgudinnen opplyser verden») står på Liberty Island i munningen av Hudson River i New Yorks havn. Frihetsgudinnen ble avduket 28. oktober 1886 og var en gave til det amerikanske folket fra det franske folket som et symbol på landenes gjensidige vennskap. Etter hvert har statuen også blitt et symbol for frihet og demokrati.

Emma Lazarus' sonett «The New Colossus» (1883) er inngravert på en bronseplate på sokkelen til Frihetsgudinnen. Fra det diktet stammer strofene

Give me your tired, your poor
Your huddled masses yearning to breathe free.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
23Burj Khalifa.

Burj Khalifa, fram til åpningen i januar 2010 kjent som Burj Dubai, er en skyskraper i Dubai i De forente arabiske emirater. Bygningen er det høyeste byggverket i verden. Skyskraperen ble offisielt åpnet 4. januar 2010. Høyden på gigantbygget er 828 meter. Bygningen er tegnet av arkitektfirmaet Skidmore, Owings & Merrill i Chicago, som har tegnet høye bygninger siden 1936. Skyskraperen er bygd i stål, betong, aluminium og glass. Den inneholder hotell, forretninger, kinoer, kontorer og private luksusleiligheter. Bygningen har 160 etasjer, og kostnaden for bygget er ca. 8 milliarder kroner.

Burj Khalifa har sitt navn etter Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, emir i Abu Dhabi og president i De forente arabiske emirater.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
24Chichen Itza.

Chichen Itza er en ruinby nord i den meksikanske delstaten Yucatán. Det finnes spor av to forskjellige kulturepoker. Mayaepoken rundt 600-900 etter Kristi fødsel og Itzáepoken senere. Ruinene av Chichen Itza ble funnet på 1800-tallet og flere templer ble restaurert.

Stedet ble tatt opp på listen over UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder i 1988. I en global avstemming som ble avsluttet 6. juli 2007 ble stedet valgt som ett av de moderne underverkene.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
25Edinburgh Castle.

Edinburgh Castle er en gammel festning på Castle Rock i sentrum i byen Edinburgh i Skottland. Den har vært benyttet av ulike militære styrker siden forhistoriske tider, og stedets beliggenhet var forutsetningen for bydannelsen av den nåværende hovedstaden i Skottland. Festningen ble nylig overført til Forsvarsdepartementet.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
26Bank of China Tower.

Bank of China Tower er en skyskraper i Hongkong, Kina. Bygningen ble designet av arkitekten I. M. Pei og er med sine 305 meter en av verdens høyeste bygninger. Regner man med bygningens to master blir høyden hele 367,4 meter. Bygningen på 70 etasjer ble bygget i 1989 og ligger nær stasjonen Central MTR. Bank of China Tower var den høyeste bygninger i Hong Kong og Asia fra 1989 frem til 1992 og ble den første bygningen utenfor USA som var høyere enn 1000 fot. Det betydde også at bygningen var den høyeste utenfor USA fra året den ble ferdigstilt, 1990. Den er nå den tredje høyeste skyskraperen i Hong Kong, etter Two International Finance Center og Central Plaza.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
27Alhambra.

Alhambra («Det røde slottet»). Er plassert på et platå like sørøst for Granada i Andalucía. Bygget av maurerene mellom 1248 og 1354, under styring av AL Ahmar og hans etterfølgere. Står i dag på UNESCOs verdensarv-liste. Er Spanias største turistattraksjon.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
28Peterskirken.

Peterskirken (italiensk Basilica di San Pietro in Vaticano, «St. Peters basilika i Vatikanet») i Vatikanet er en av Den katolske kirkes patriarkalbasilikaer. Kirken er ikke en katedral; Romas katedral er Laterankirken, da det er dette som er biskopens kirke. Peterskirken er formelt sett et pavelig kapell, og omtales i offisielle kunngjøringer fra Den hellige stol ofte som simpelthen Capella Papale. Tidligere var Peterskirken kristenhetens største kirke; men i 1990 innviet paven en enda større kirke i Yamoussoukro, hovedstad i Elfenbenskysten.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
29Pantheon.

Pantheon, Alle guders tempel, er en av de best bevarte bygninger og mest betydningsfulle monument fra den romerske keisertidsarkitektur. Den ble trolig bygget i 120-årene av keiser Hadrian. Den norske forskeren Lise Hetland har disputert på at bygget ble reist av murstein stemplet i årene 114, 115 og 116, og hun mener at det kan være reist under keiser Trajan, ikke keiser Hadrian som man tidligere hevdet. [1] Senere ble Pantheon utbedret av Septimus Severus ca 200.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
30United States Capitol.

United States Capitol er USAs føderale capitol og sete for Kongressen. Bygningen ligger i Washington, DC, på toppen av Capitol Hill i den østlige ende av National Mall. Offisielt blir både den østlige og vestlige side av Capitol referert som fasaden. Historisk er det dog den østlige side som opprinnelig ble bygget til mottagelse av gjester og dignitarer. Bygningen bevoktes av U.S. Capitol Police.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
31Taipei 101.

Taipei 101 ( 101, Taipei Financial Center) er med sine 509 meter verdens nest høyeste bygning og ligger i Taiwans hovedstad Taipei, nærmere bestemt i bydelen Hsinyi. Offisielt ble bygget åpnet 31. desember 2004 av president Chen Shui-bian, som var borgermester i byen da byggingen startet i 1988, men et kjøpesenter som dekker fem etasjer ble åpnet allerede året før. Bygningen har totalt 106 etasjer, men har fått navnet fordi «bare» 101 av etasjene befinner seg over bakkenivå.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
32Grand Arche de la Défence.

En internasjonal arkitektkonkurranse ble utskrevet på intiativ av den franske presidenten François Mitterrand og vunnet av den danske arkitekten Johan Otto von Spreckelsen (1929-1987). Han konstruerte den som en moderne utgave av Triumfbuen: et monument for menneskeheten og de humanistiske idealer i stedet for militære triumfer. Byggingen ble påbegynt i 1982. Etter Spreckelsens død i 1987 avsluttet hans partner, den franske arkitekt Paul Andreu prosjektet i 1989/1990.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
33Winter Palace.

Vinterpalasset, bygning i Sankt Petersburg i Russland der de forhenværende tsarene residerte. Palasset kjennes igjen på sin grønne fasade i barokkstil.

Sin nåværende utforming fikk det mellom 1754 og 1763 da det ble bygget som vinterresidens for de russiske tsarene. Arkitekt var Bartolomeo Rastrelli. I 1905 var området rundt palasset åsted for en massakre da Tsarens soldater skjøt på fredelige demonstranter, en hendelse som ble kjent som den blodige søndagen, det er anslått at omlag 1 000 ble drept eller såret.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
34Durhamkatedralen.

Durhamkatedralen, i Durham, England, ble bygget til ære for St. Cuthbert. Relikviene hans er plassert i et kapell bak høyalteret med inngang fra De ni alteres kapell. Vi vet en del om Cuthberts liv takket være nedtegnelsene til Beda. Bedas relikvier finnes også her.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
35Det Hvite Hus.

Det hvite hus er beliggende i den nordvestlige delen av Washington, DC, på adressen 1600 Pennsylvania Avenue. Huset ble vedtatt bygget i 1790 og president George Washington og byplanleggeren Pierre L'Enfant valgte stedet sammen. Arkitekten ble valgt i en konkurranse med James Hoban som vinner, og grunnstenen ble lagt 13. oktober 1792. James Hobans design tok utgangspunkt i Leinster House, et slott i Dublin, som nå er hovedsete for det irske parlamentet. Husets nåværende navn ble gjort offisielt av Theodore Roosevelt i 1901, før den tid het det «Executive Mansion». Begrepet «Det hvite hus« er imidlertid blitt brukt uformelt siden 1811.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
36Buckingham Palace.

Buckingham Palace i London har siden 1837 vært den britiske monarks offisielle residens. Palasset ble opprinnelig bygget i 1703 av hertug John Sheffield av Buckingham og Nordmandie som såkalt «town house». Daværende «Buckingham House» ble kjøpt av George III i 1761. Palasset var ment som en presang til hans kone, Charlotte.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
37Imam Ali-moskéen.

Imam Ali-moskéen, også kjent som Meshed Ali eller Alis grav, er en moské i Najaf i Irak.

Moskeen regnes blant muslimenes største helligdommer, spesielt blant sjiamuslimene. Imam Ali ibn Abi Talib, profeten Muhammads svigersønn, den fjerde kalifen, er gravlagt her.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!