Bli medlem
Logg inn
Start.no
Quiz
Filter
Lister
Lister  
 
Oppfinnelse er en svært kreativ prosess. Et åpent og nysgjerrig sinn gjør det mulig å se utover det som er ukjent.
Og for oppfinnerne å tenke utenfor boksen.
For å sitere Thomas Edison:

"Hell, there are no rules here, we're trying to accomplish something new"
Lag din egen liste
eller del til..
Del på Grupper
 
PlassBildeTittel og beskrivelseStem her
1Hjulet.

De fleste myndigheter anser hjulet som ett av de eldste og viktigste oppfinnelser, som oppsto i det gamle Mesopotamia i det 5. årtusen f.Kr. (Ubaid periode), opprinnelig i funksjon Potter's hjul. De tidligste avbildning av det som kan være en hjulgående kjøretøy (her er en vogn-fire hjul, to aksler), er på Bronocice potten, en ca. 3500-3350 f.Kr. leire potten utgravd i det sørlige Polen.

Hjulet nådde Europa og vestlige Asia i det 4. årtusen f.Kr., og Indus dalen ved det 3. årtusen f.Kr.. I Kina er hjulet absolutt tilstede med vedtakelsen av vognen i ca. 1200 f.Kr., selv om Barbieri-Low (2000) argumenterer for tidligere kinesiske hjulgående kjøretøyer, ca 2000 f.Kr..

Selv om de ikke utvikler rattet riktig, det Olmec og enkelte andre vestlige halvkule kulturer synes å ha nærmet seg det som et hjul som jobbet steiner har blitt funnet på objekter som er identifisert som barneleker datert til rundt 1500 f.Kr.. Tidlig antikken nubiere brukte hjul for spinning keramikk og Vannhjul. Det er antatt at nubiske Vannhjul kan ha vært okse-drevet. Det er også kjent at nubiere brukte hest-drevne vogner importert fra Egypt.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
2Internett.

Sovjetunionen's lansering av Sputnik ansporet USA til å opprette Advanced Research Projects Agency (ARPA eller DARPA) i februar 1958, til å gjenreise det teknologiske forspranget. ARPA skapte Information Processing Technology Office (IPTO) for å fremme forskning av Semi Automatic Ground Environment (SAGE) programmet, som hadde nettverksbaserte landsomfattende radarsystemer sammen for første gang. IPTO's formål var å finne måter å løse USA's militære bekymring om overlevelsesevne av sine kommunikasjonsnett, og som et første skritt koblet de sammen datamaskinene sine på Pentagon, og SAC HQ. JCR Licklider, en forkjemper for universell nettverk, ble valgt til å lede IPTO. Licklider flyttet fra Psycho-Acoustic Laboratory ved Harvard University til MIT i 1950, etter at han ble interessert i informasjonsteknologi. Ved MIT, var han i en komité som etablerte Lincoln Laboratory og arbeidet på SAGE-prosjektet. I 1957 ble han Vise-President i BBN, der han kjøpte den første produksjonen PDP-1 datamaskin og gjennomførte den første offentlige demonstrasjonen av tid-deling.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
3Telefonen.

Æren for oppfinnelsen av den elektriske telefon er ofte omstridt, og nye kontroverser over spørsmålet har oppstått fra tid til annen. Som med andre store oppfinnelser som radio, tv, lyspære, og computer, det var flere oppfinnere som gjorde banebrytende eksperimentelle arbeidet på stemme overføring over en ledning, og forbedret hverandres ideer. Innocenzo Manzetti, Antonio Meucci, Johann Philipp Reis, Elisha Gray, Alexander Graham Bell, og Thomas Edison, blant andre, har alle blitt kreditert med banebrytende arbeid på telefon. Et ubestridt faktum er at Alexander Graham Bell var den første som fikk patent på den elektriske telefonen etter United States Patent and Trademark Office (USPTO) i mars 1876. Det første patent fra Bell var mesteren patent på telefon , som alle andre patenter for elektriske telefon enheter og funksjoner fløt.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
4PC.

I det som senere skulle bli kalt The Mother of All Demos, SRI forsker Douglas Englebart i 1968 ga en forhåndsvisning av det som skulle bli stiftene daglige arbeidsliv i det 21. århundre - e-post, hypertekst, tekstbehandling, videokonferanser, og musen. Demonstrasjonen trengte nødvendige teknisk støttepersonell og en stormaskin tid-deling datamaskin som var altfor kostbart for enkelte forretninger bruk på den tiden.

I begynnelsen av 1970-tallet, hadde folk i akademiske eller forskningsinstitusjoner mulighet for én person, bruk av et datasystem i interaktiv modus for utvidet varigheter, selv om disse systemene fortsatt ville ha vært for dyrt å være eid av en enkelt person. Innføringen av mikroprosessoren, en enkelt brikke med alle kretsene som tidligere okkuperte store skap, førte til spredning av personlige datamaskiner etter 1975.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
5Bilen.

Den tyske ingeniøren Karl Benz, oppfinneren av mange bil-relaterte teknologier, er generelt regnet som oppfinneren av den moderne bil. De fire-takts bensinforbrenningsmotoren som utgjør den mest utbredte formen for moderne automotive fremdrift er en etablering av tyske oppfinneren Nikolaus Otto. Tilsvarende fire-takts dieselmotor ble også oppfunnet av en tysker, Rudolf Diesel. Hydrogen brenselcelle, en av teknologiene som hyllet som en erstatning for bensin som energikilde for biler, ble oppdaget i prinsippet av nok en tysk, Christian Friedrich Schönbein, i 1838. Batteriet elektrisk bil skylder dens begynnelse til Hungarian ANYOS Jedlik, oppfinneren av den elektriske motoren og Gaston Plante, som oppfant bly-syre batteri i 1859.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
6Alfabet.

Historien til alfabetet startet i det gamle Egypt. Ved 2700 f.Kr. den egyptiske skrivekunsten hadde et sett av 24 hieroglyfer som kalles uniliterals, til å representere stavelser som begynner med en enkel konsonant i deres språk, pluss en vokal (eller ingen vokal) som skal leveres av innfødt. Disse glyffer ble brukt som uttale-guider for logogram, å skrive grammatiske bøyinger, og senere, å transkribere lånord og utenlandske navn.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
7Kjøleskap.

Den første kjente kunstige kjølemidler ble demonstrert av William Cullen ved University of Glasgow i 1748. Mellom 1805 da Oliver Evans utviklet den første kjøle maskinen som brukte damp i stedet for væske, og 1902 da Willis Haviland Carrier demonstrerte det første klimaanlegget, scorene til oppfinnere bidro mange små fremskritt innen kjøling-maskiner. I 1850 eller 1851, viste Dr. John Gorrie en ismaskin. I 1857 introduserte australske James Harrison damp-komprimering nedkjøling til brygge og kjøtt pakking næringer. Ferdinand Carré av Frankrike utviklet et noe mer komplekst system i 1859. I motsetning til tidligere kompresjon-komprimering maskiner, som brukte luften som kjølevæske, Carré utstyr inneholdt raskt voksende ammoniakk. Kjøleskapet ble oppfunnet av Baltzar von Platen og Carl Munters i 1922, mens de fortsatt var elever ved Royal Institute of Technology i Stockholm. Det ble en verdensomspennende suksess og ble kommersialisert av Electrolux. Andre pionerer inkluderte Charles Tellier, David Boyle, og Raoul Pictet. Carl von Linde var den første som tok patent og foretok et praktisk og kompakt kjøleskap.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
8Penicilin.

Oppdagelsen av penicillin er tilskrevet skotsk vitenskapsmann og Nobelprisvinner Alexander Fleming i 1928. Han viste at hvis Penicillium notatum ble dyrket i det aktuelle underlaget, ville det utstråle et stoff med antibiotiske egenskaper, som han kalte penicillin. Denne serendipitous observasjonen begynte den moderne æra av antibiotika funn. Utviklingen av penicillin for bruk som medisin tilskrives den australske nobelprisvinner Howard Walter Florey sammen med det tyske nobelprisvinner Ernst Chain og engelsk biokjemiker Norman Heatley.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
9Kamera.

Det første kameraet som var liten og portabel nok til praktisk bruk ble bygget av Johann Zahn i 1685, selv om det ville være nesten 150 år før kjemisk teknologi fanget opp til det punktet hvor fotografiet var praktisk. Tidlige fotografiske kameraer var hovedsakelig lik Zahn's modell, men vanligvis med tillegg av glidende bokser for fokusering. Før hver eksponering, vil et sensitivt plate settes inn foran skjermen for å registrere bildet. Jacques Daguerre's populære daguerreotype prosess utnytter kobberplater, mens calotype prosessen oppfunnet av William Fox Talbot lagde bilder på papir.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
10Fly.

Sir George Cayley, grunnlegger av vitenskapen om aerodynamikk, kreditert som den første personen til å skille styrkene til løft og dra som er i kraften på alle fly kjøretøy, i 1799 satte han frem konseptet av den moderne fly som en fast-vinget flymaskin med separate systemer for løft, fremdrift, og kontroll. Cayley bygde og fløy modeller med fast fly så tidlig som 1803, og han bygget en vellykket passasjer-bærer seilfly i 1853. I 1856 gjorde franskmannen Jean-Marie Le Bris den første motoriserte flyging, ved å ha sin glider "L'Albatros artificiel" trukket av en hest på en strand. Den 28. august 1883, gjorde amerikaneren John J. Montgomery en kontrollert flyging i et glidefly. Andre flyvere som gjorde lignende flyreiser på denne tiden var Otto Lilienthal, Percy Pilcher og Octave Chanute

Brødrene Wright gjorde sin første vellykkede testflyvning 17. desember 1903. Dette flyet er godkjent av Fédération Aéronautique Internationale (FAI), standardinnstilling og opptegnelser for kroppen for luftfart og romfart, som «den første vedvarende og kontrollerte tyngre enn luft drevet flygning". Fra 1905 var Wright Flyer III i stand til fullt fungerende, stabil flygning for betydelige perioder. Men bare i 1908, kunne de ta av uten assistanse.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
11Båten.

Båtene har vært kort avstand transport siden tidlig tid. Indirekte bevis, for eksempel den tidlige bosetningen i Australia over 40.000 år siden, tyder på at båter har vært brukt siden svært gammel tid. De tidligste båtene har blitt spådd til å bli tømmerbåter. Den eldste båtene ble funnet av en arkeologisk utgraving er tømmerbåter fra rundt 7,000-10,000 år siden. Det eldste funnet i verden er kanoen for Pesse, det er en dugout eller uthult trestamme fra en Pinus sylvestris. Ifølge C14 datering analysen har den blitt bygget et sted mellom 8200 og 7600 f.Kr. Denne kanoen er utstilt i Drents Museum i Assen, Nederland. Også andre veldig gamle dugout båter har blitt gjenopprettet, selv om en 7000 år gammel havgående båt laget av siv og tjære er funnet i Kuwait.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
12Fjernsynet.

I 1926 designet den ungarske ingeniøren Kálmán Tihanyi et TV-system som utnytter fullt ut elektronisk skanning og visse elementer, og sysselsetter prinsippet om "gratis lagringsplass" innenfor skanning (eller "kamera") tube.

I 1927, utviklet den russiske oppfinneren Léon Theremin et speil tromme-basert TV-system som brukes interlacing til å oppnå en bildeoppløsning på 100 linjer.

Også i 1927, Herbert E. Ives av Bell Labs flyttet bilder fra en 50-blenderåpning disk, som produserte 16 bilder per minutt over en kabel fra Washington DC til New York, og via radio fra Whippany, New Jersey. Ives brukte skjermbilder så store som 60 x 75 centimeter. Hans motiver inkluderte Secretary of Commerce Herbert Hoover.

I 1927 gjorde Philo Farnsworth verdens første arbeidsdag TV-system med elektronisk scanning av både henting og display-enheter, som han først demonstrerte for pressen 1. september 1928.

Den første praktisk bruk av fjernsyn var i Tyskland. Regulære fjernsynssendinger begynte i Tyskland i 1929 og i 1936 ble OL i Berlin sendt til TV-stasjoner i Berlin og Leipzig hvor publikum kunne se kampene live.

I 1936 beskrev Kálmán Tihanyi prinsippet om plasma-TV, det første flatskjerm-systemet.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
13Kondom.

Enten kondomer ble brukt i gamle sivilisasjoner er omdiskutert av arkeologer og historikere. I oldtidens Egypt, Hellas og Roma, graviditet forebygging ble generelt sett på som kvinnens ansvar, og den eneste veldokumenterte prevensjon metoder var kvinner-kontrollerte enheter. I Asia før det femtende århundre, er noe bruk av kondomer glans (enheter som dekker bare hodet av penis) registrert. Kondomer synes å ha vært brukt til prevensjon, og å ha blitt kjent kun av medlemmer av overklassen. I Kina kan glans kondomer ha vært laget av oljet silkepapir, eller av lam-tarmer. I Japan ble de laget av tortoise shell eller animalsk horn.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
14Briller.

Den tidligste historiske referanser til forstørrelse går tilbake til gamle egyptiske hieroglyfer i det 6. århundre f.Kr., som avbilder "enkle glass meniscal linser". Den tidligste utskrift av forstørrelse går tilbake til 1. århundre e.Kr., da Seneca den yngre, en lærer for keiser Nero, skrev: «Bokstaver, uansett hvor liten og utydelig, blir sett utvidet og mer tydelig gjennom en globus eller et glass fylt med vann". Det sies at også Keiser Nero brukte å se det gladiatoriske spill ved hjelp av en smaragd som en korrektiv linse.

Rundt 1284 i Italia, Salvino D'Armate er kreditert med oppfinnelsen av de første bærbare brillene. De tidligste billedlige bevis for bruk av briller, derimot, er Tomaso da Modena's 1352 portrett av himmelretningene Hugh de Provence lesing i en scriptorium. Et annet tidlig eksempel kan være en avbildning av briller funnet nord for Alpene i en altertavle til kirken Bad Wildungen, Tyskland, i 1403.

Den amerikanske forskeren Benjamin Franklin, som led av både nærsynthet og presbyopi, oppfant bifokale i 1784 for å unngå å måtte regelmessig bytte mellom to par briller. De første linser for å korrigere astigmatisme ble konstruert av den britiske astronomen George Airy i 1825.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
15Fyrstikk.

En tidlig fyrstikk ble utviklet i Kina i 577. Dette var små svovel-impregnerte furupinner.

Den første moderne fyrstikken ble laget i 1805 av K. Chancel, som var assistent til professor L. J. Thénard i Paris. Fyrstikkhodet var laget av en blanding av natriumklorat, svovel, sukker og gummi. En satt fyr på de ved å dyppe de i ei liten asbestflaske fylt med svovelsyre. Ettersom fyrstikken var dyre og farlige å bruke, ble de aldri mye brukt.

Det var den engelske kjemikeren John Walker som lagde de første fyrstikkene som bli tent ved friksjon i 1827. Arbeidet hans bygde på det Robert Boyle hadde gjort med svovel og fosfor. Walker oppdaget at en blanding av antimonsulfid, natriumklorat, gummi og stive, kunne ta fyr om en slo det mot en ru overflate. Kjemikeren kalte oppfinnelsen sin congreves, men Samuel Jones tok senere patent på denne og solgte fyrstikkene som Lucifers.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
16Kalender.

En kalender er et system for å organisere dagene for sosiale, religiøse, kommersielle, eller administrative formål. Dette gjøres ved å gi navn til tidsperioder, vanligvis dager, uker, måneder og år. Navnet er gitt til hver dag er kjent som en dato. Perioder i en kalender (som år og måneder) er vanligvis, men ikke nødvendigvis, synkronisert med syklusen i solen eller månen. Mange sivilisasjoner og samfunn har laget en kalender, vanligvis avledet fra andre kalendere hvor de utformer sine systemer, tilpasset deres spesielle behov.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
17Kalkulator.

De første kalkulatorer var abathia, og var ofte bygget som en treramme med perler på ledninger. Abathias var i bruk århundrer før vedtakelsen av den skriftlige arabiske tall systemet og er fortsatt i bruk av noen kjøpmenn, fiskere og funksjonærer i Afrika, Asia og andre steder.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
18Radioen.

Innenfor radioens historie ble flere personer involvert i oppfinnelsen av radio, og det var mange viktige oppfinnelser i det som ble den moderne systemer for trådløs. Radio utvikling begynte som "trådløs telegrafi". Nærstående ble radioen utviklet sammen med to andre viktige oppfinnelser, telegraf og telefon. Under den tidlige utviklingen av trådløs teknologi og lenge etter sitt store bruk, holdt tvister om hvem som kunne kreve æren for oppfinnelsen av radio. Saken var viktig for økonomiske, politiske og nasjonalistiske grunner.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
19Bøker.

Araberne revolusjonerte bokens produksjon og binding i middelalderens islamske verden. De var de første til å produsere bøker etter at de lærte papirfremstilling fra Kina i det 8. århundre. Spesielle ferdigheter ble utviklet for tekstskriving (arabisk kalligrafi), miniatyrer og bokbinding. Folkene som jobbet med å lage bøkene ble kalt Warraqin eller papir fagfolk. Araberne laget bøker sydd med silke og bundet med skinndekket lim-brett, de hadde en klaff som pakket boken opp når den ikke var i bruk. Som papiret var mer følsom for fuktighet, var de tunge styrene ikke nødvendig. Produksjonen av bøkene ble en reell industri og byer som Marrakech, Marokko, hadde en gate som heter Kutubiyyin eller bok selgerne som inneholdt mer enn 100 bokhandler i det 12. århundre, den berømte Koutoubia moskeen er oppkalt slik på grunn av sin plassering i denne gaten.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
20Vaskemaskin.

Hva som nå er referert til som en automatisk vaskemaskin i tida var referert til som en vaskemaskin/komfyr, som kombinerer funksjonene til disse to enhetene til en enkelt maskin, pluss inkluderer også muligheten til å fylle og tømme vannet av seg selv. Det er mulig å ta dette et steg videre, til også å slå sammen den automatiske vaskemaskin og tørketrommel i en enkelt enhet, men dette er generelt uvanlig fordi tørkeprosessen tendens til å bruke mye mer energi enn ved bruk av to separate enheter, en kombinert vaskemaskin/tørketrommel ikke bare må tørke klær, men må også tørke ut vaskekammeret selv.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
21Tog.

Utviklingen av dampmaskinen spurred ideer for mobile damplokomotiver som kunne haule tog på spor. Den første var patentert av James Watt i 1794. I 1804, demonstrerte Richard Trevithick det første lokomotivet i Merthyr Tydfil, Storbritannia. Ledsaget med Andrew Vivian, gikk den med blandet suksess, brakk noen av sprø støpejern platene. To år senere, første passasjeren hestedrevne banen åpnet nærliggende mellom Swansea og Mumbles. I 1811, designet John Blenkinsop den første vellykkede og praktiske jernbanen lokomotiv jernbanen jobbet av en damplokomotiv mellom Middleton Colliery og Leeds på Middleton Railway. Lokomotivet, The Salamanca, ble bygget følgende året. I 1825 George Stephenson bygde Bevegelse for Stockton og Darlington Railway, nord øst England, som var den første offentlige damp-jernbane i verden. I 1829 bygde han The Rocket som ble oppgitt i og vant Rainhill Trials. Denne suksessen førte til Stephenson etablere hans selskap som den pre-eminente bygger av damplokomotiver, som skulle brukes på jernbaner i Storbritannia, USA og mye av Europa.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
22Speil.

Oppfinnelsen av sølv-glass speilet er kreditert til den tyske kjemikeren Justus von Liebig i 1835. Hans prosessen med avsetning av et tynt lag av metallisk sølv på glass gjennom kjemisk reduksjon av sølv nitrat. Dette forsølvinga prosessen ble tilpasset for masse produksjon og førte til større tilgjengelighet av rimelig speil. I dag, er speil ofte produsert av vakumdeponering med aluminium (eller noen ganger sølv) direkte på glasset's underlag.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
23Spiker.

Spikeren går tilbake til den gamle romerske perioden. Bestemmelsen av jern for spikrene av Kong David for Salomos tempel er nevnt i Bibelen. Fram til slutten av det 18. århundre, ble de laget for hånd, en håndverker kjent som en Nailer gi dem et hode og poeng. Fram til tidlig i det 17. århundre var det arbeiderne (kalt Slitters) som kuttet opp jernstenger til en passende størrelse for spikere å jobbe med, men i 1590, da møllen ble introdusert til England, kom det en mekanisk måte å produsere stenger av ensartet tverrsnitt. I det 19. århundre, til etter oppfinnelsen av maskiner som lagde spiker, fortsatte noen spikere å bli gjort for hånd, men den håndlagde-spiker bransjen gradvis falt, og ble stort sett utryddet innen utgangen av forrige århundre.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
24Lysbryter.

Den første lys-bryteren ansette rask-break teknologien ble oppfunnet av John Holmes i 1884 i Shieldfield distriktet Newcastle-upon-Tyne. Veksle-lysbryteren ble oppfunnet i 1916 av William J. Newton og Morris Goldberg.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
25Lim.

Den eldste kjente limet, datert til ca 200.000 f.Kr., er fra spyd-flak limt til et tre med tjære, som ble funnet i det sentrale Italia. Bruk av forbindelsen lim å skafte stein-spyd av tre, dateres tilbake til rundt 70000 f.Kr.. Bevis for dette har blitt funnet i Sibudu Cave, Sør-Afrika og det sammensatte lim som ble brukt var laget av planten tyggis og rød oker. Den tyrolske Iceman hadde våpen satt fast sammen med hjelp av lim.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
26Blyant.

Den arketypiske blyanten kan ha vært pennen, som var en tynn metall pinne, ofte laget av bly og brukt til avlysning i papyrus, en form for tidlig papir. De ble mye brukt av de gamle egypterne og romerne. Ordet blyant kommer fra det latinske ordet pencillus som betyr «liten hale».


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
27Flaske.

Siden forhistorisk tid, ble flaske beholdere laget av leire eller asphaltum lukkede beholdere vevet. Tidlige glassflasker ble produsert av fønikerne, eksemplarer av fønikiske gjennomskinnelige og gjennomsiktige glass flasker er funnet på Kypros og Rhodos generelt varierende i lengde. Disse fønikiske eksempler fra det første årtusen f.Kr. ble antatt å ha vært brukt til parfyme. Romerne lærte glass-laging fra fønikerne og produserte mange bevarte eksempler på fine glass flasker, for det meste relativt små.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
28Oppvaskmaskin.

De første rapportene om en mekanisk oppvask enhet er av en 1850 patent av Joel Houghton av en hånd-drevet enhet.

Moderne oppvaskmaskiner stammer fra 1886 oppfinnelsen av Josephine Cochrane, også hånd-drevne, som hun avduket i 1893 Chicago World's Fair. Cochrane var ganske velstående, og var barnebarn av John Fitch, oppfinneren av dampbåten. Hun vasket aldri selv og bare oppfant oppvaskmaskinen for at hennes tjenere skulle vaske det fine porselenet hennes.

Modeller installert med permanent avløp kom på 1920-tallet. I 1924 oppfant William Howard liver en liten oppvaskmaskin egnet for privat bruk. Det hadde mange av funksjonene til et moderne oppvaskmaskin, inkludert en inngangsdør for lasting, til en wire rack holder servise og en roterende sprøyta. Liver's oppfinnelse var imidlertid ikke en kommersiell suksess. Elektrisk tørking elementer ble lagt i 1940.

Adopsjon var størst først i kommersielle miljøer, men ved 1970 oppvaskmaskinene var blitt vanlig i innenlandsk boliger i USA.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
29Post.

Kunsten kommunikasjon ved skrevne dokumenter båret av et mellomledd fra en person eller et sted til et annet nesten helt sikkert går tilbake nesten til oppfinnelsen av å skrive. Det oppstod imidlertid utvikling av formelle post-systemer mye senere. Det første dokumenterte bruk av en organisert budtjeneste for spredningen av skriftlige dokumenter var i Egypt, der faraoene brukte kurerer for spredningen av deres vedtak i territoriet til staten (2400 f.Kr.). Denne praksisen ganske sikkert har røtter i den mye eldre praktisering av muntlig beskjed og kan ha vært bygd på en allerede eksisterende infrastruktur.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
30Glødelampen.

Når man tar opp spørsmålet "Hvem oppfant glødelampen?" historikere Robert Friedel og Paul Israel listet 22 oppfinnerne av glødelamper før Joseph Wilson Swan og Thomas Edison. De konkluderer med at Edisons versjonen var i stand til å overgå de andre på grunn av en kombinasjon av tre faktorer: et effektiv glødende materiale, en høyere vakuum enn andre klarte å oppnå (ved bruk av Sprengel pumpe) og en høy motstand som gjorde kraftdistribusjon fra en sentral kilde økonomisk forsvarlig.

En annen historiker, Thomas Hughes har tilskrevet Edison suksess til at han fant en hel, integrert system for elektrisk belysning.

Lampen var en liten komponent i sitt system for elektrisk belysning, og ikke mer kritiske til sin fungerer effektivt enn Edison Jumbo generator, Edison hoved-og mater, og parallell-distribusjonssystem. Andre oppfinnere med generatorer og glødelamper, og med sammenlignbare oppfinnsomhet og dyktighet, har lenge vært glemt fordi deres skapere ikke presidere over sin introduksjon i et system med belysning.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
31Mikroskop.

Et tidlig mikroskop ble laget i 1590 i Middelburg, Nederland. To øyeglass-lagere er forskjellig gitt kreditt: Hans Lippershey (som utviklet en tidlig teleskop) og Hans Janssen. Giovanni Faber innførte navnet på Galileo Galilei's sammensatte mikroskop i 1625.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
32Solkrem.

Den første effektive solkrem kan ha blitt utviklet av kjemikeren Vil Baltzer i 1938. Produktet, kalt Gletscher Crème, senere ble grunnlaget for selskapets Piz Buin (oppkalt til ære for det stedet der Greiter ble solbrent), som i dag er en kjent markedsfører av solkrem produkter. Noen antyder at Gletscher Crème hadde en solfaktor på 2.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
33Solbriller.

Det sies at den romerske keiseren Nero likte å se på gladiator kamper med smaragder. Disse, derimot, synes å ha jobbet litt som speil. Flate ruter av røykfylt kvarts som tilbød ingen korrigerende krefter men beskyttet øynene mot blending ble brukt i Kina i det 12. århundre eller muligens tidligere. Gamle dokumenter beskriver bruken av slike krystaller av dommere i kinesiske domstoler å skjule sine ansiktsuttrykk mens avhør vitner.

James Ayscough begynte å eksperimentere med fargede linser i briller på midten av det 18. århundre, rundt 1752. Dette var ikke "solbriller" som sådan; Ayscough trodde blå-eller grønn-farget glass kunne korrigere for spesifikke svaksynte. Beskyttelse mot solens stråler var ikke en bekymring for ham.

Gul / oransje og brun-fargede briller var også en vanlig foreskrevet element for mennesker med syfilis i det 19. og begynnelsen av det 20. århundre, fordi lysfølsomhet var en av symptomene på sykdommen.

I forhistorisk og historisk tid, brukte Inuitene flate elfenben "briller," til å se gjennom trange åpninger for å blokkere skadelige reflekterte stråler fra solen.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
34Hørselsvern.

Chester Greenwood oppfant hørselsvern i 1873, i en alder av 15. Han angivelig kom opp med ideen, mens han gikk på skøyter, og fikk bestemoren sin til å sy dusker av pels mellom looper av tråd. Han ble tildelt patent 13. mars 1877. Han produserte hørselsvern, til arbeidsplasser for folk i Farmington området, i nesten 60 år.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
35Støvsuger.

I 1876 Melville Bissell i Grand Rapids, Michigan skapte en støvsuger for sin kone, Anna, for å rydde opp sagflis i tepper. Kort tid etter, Bissell Teppe feiemaskiner ble født. Etter Melville døde uventet i 1889, tok Anna kontroll over selskapet og var en av de mektigste forretningskvinner av dagen. I 1899 den første motordrevet støvsugeren ble oppfunnet av John Thurman.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
36Traktor.

I Storbritannia, ble den første olje-brenner Hornsby-Ackroyd Patent Safety Olje Traction motoren solgt i 1897. Imidlertid var den første kommersielt vellykkede design Dan Albone tre-hjul Ivel traktor i 1902. I 1908 innførte Saunderson Tractor and Implement Co i Bedford en fire-hjulet design, og gikk videre til å bli den største traktor-produsenten utenfor USA på den tiden.

Mens upopulær i starten, begynte de bensindrevne maskinene å slå an i 1910 da de ble mindre og rimeligere. Henry Ford introduserte Fordson, den første masseproduserte traktor i 1917. De ble bygget i USA, Irland, England og Russland i 1923, hadde Fordson 77% av det amerikanske markedet. Den Fordson dispensed med en ramme, ved hjelp av styrken på motorblokken å holde maskinen sammen. Ved 1920-tallet, hadde traktorer med en bensindrevet forbrenningsmotor blitt "mote".


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
37Linjal.

Linjaler laget av Ivory var i bruk av Induskulturen perioden før 1500 f.Kr.. Utgravninger ved Lothal (2400 f.Kr.) har gitt en slik linjal kalibrert til om lag 1 / 16 (1,6 mm). Ian Whitelaw hevder at Mohenjo-daroen linjalen er delt opp i enheter som tilsvarer 1,32 i (33,5 mm) og disse er merket i desimal inndeling med utrolig nøyaktighet, innenfor 0.005 i (0.13 mm). Urgammel murstein funnet i hele regionen har dimensjoner som svarer til disse enhetene.

Anton Ullrich oppfant den sammenleggbare linjalen i 1851.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
38Viskelær.

Før oppfinnelsen av gummi viskelæret, tabletter av voks ble brukt til å slette bly/kull merker fra papir. Det har blitt hevdet at brød var, i det siste, som vanligvis brukes som et viskelær, og dette er mulig, men brødet skulle oppløses, og ville på den tid mest sannsynlig har vært for kostbart.

Den 15. april 1770, beskrev Joseph Priestley en grønnsak tyggegummi som hadde evnen til å gni ut blyantstreker: «Jeg har sett et stoff perfekt tilpasset formålet med utslettelse fra papir merket av svart bly blyant." Han kalte stoffet "gummi".


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
39Morfin.

En opium-basert elixir har blitt tilskrevet alkymistene i bysantinsk tid, men en bestemt formel gikk angivelig tapt under den osmanske erobringen av Konstantinopel. Rundt 1522 gjorde Paracelsus referanse til en opium-basert eliksir som han kalte, "laudanum" fra det latinske ordet laudare som betyr «å prise." Han beskrev det som en potent smertestillende, men anbefales at det brukes med måte. På slutten attende århundre, etter den britiske erobringen av Bengal i 1757 ga East India Company en direkte interesse i opium-handel, en annen opiater oppskrift kalt "opiumsdråper" ble svært populær blant leger og deres pasienter.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
40Paraply.

I skulpturer i Ninive, vises paraplyen ofte. Austen Henry Layard gir et bilde av en bas-relieff som representerer en konge i sin vogn, med en ledsager som holdt en paraply over hodet hans. Den har en gardin hengende ned bak, men er ellers akkurat som de i bruk i dag. Det er reservert eksklusivt for monarken (som var skallet), og er aldri båret over en annen person.

Den ekstreme mangelen på hentydninger til paraplyer gjennom hele middelalderen viser at de ikke var i vanlig bruk. I en gammel romanse, "The Blonde i Oxford», gjør en gjøgler narr av en adelsmann for å være ute i regnet uten kappen. "Var jeg en rik mann, sier han," jeg ville bære huset mitt om med meg. " Det ser ut til at folk var avhengig av kapper, ikke paraplyer, for beskyttelse mot stormer.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
41Forstørrelsesglass.

Det første beviset på "en forstørrende enhet, en konveks linse dannes et forstørret bilde," dateres tilbake til 424 f.Kr. Aristofanes "objektiv" er en glasskule fylt med vann. (Seneca sier at den kan brukes til å lese brevene uansett hvor liten eller svak), beskrev Roger Bacon egenskapene forstørrelsesglasset på 13.-tallets England, fulgt av utviklingen av briller på 13.-tallets Italia.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
42Handlepose.

I mange europeiske land, bæreposer var også gratis og felles godt inn i det 21. århundre, og som i 2007 fremdeles er vanlig, men deres bruk er blitt mindre og mindre utbredt, delvis på grunn av miljølovgivning, som har ført forhandlere å ta betalt for single bruk av bæreposer. Republikken Irland for eksempel ilagt en dedikert plastpose skatt, og dermed tvinge forhandlere tilbyr poser til å ta penger for dem.
Gjenbrukbare handlenett i økende grad brukes, f.eks. i EU-land hvor bruken av bæreposer på retur. Gjenbrukbare poser er ofte laget av jute klut, også kjent som burlap i USA, men de er også laget av plast, men disse brukes på nytt, plastposer er kraftigere enn bæreposer. I USA blir gjenbrukbare poser brukt som en mote-erklæring eller for annonsering.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
43Smokken.

Det er en lang historie med foreldre som gir barna sine produkter til suge på for å trøste dem. På 1800-tallet, uttrykket "født med en sølvskje i munnen" kan bli tatt nesten bokstavelig: sølv-smokker ble ofte gitt til babyer født til rikdom. Andre dyre materialer ble også brukt, med perlemor eller korall som antas å forhindre sykdom. Coral var antatt å beskytte mot alle typer av ondskap, og i England i det 17 - 19. århundret, betydde en korall et leketøy laget av koraller, elfenben eller bein, ofte montert i sølv som håndtaket på en rangle. E museum-kurator har foreslått at disse stoffene ble brukt som "sympatisk magi", og at dyrebenet skulle symbolisere dyret's styrke til å hjelpe barnet å takle smerte.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
44Hårbørste.

En hårbørste er en pensel med stiv bust som brukes i hårpleie for børsting, styling, og detangling menneskehår, eller for børsting av et dyrs pels.

Den tidligste amerikanske patent for en moderne hårbørste ble av Hugh Rock i 1854. En børste med elastisk tråd med naturlig bust ble patentert av Samuel Firey i 1870 i USA


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
453D Briller.

Polarisert stereoskopiske bilder har eksistert siden 1936, da Edwin H. Land først brukt den til levende bilder. Den såkalte "3-D film mani" i årene 1952 til 1955 var nesten helt tilbudt på kino med polariserende projeksjon og briller. Bare et minutt mye av den totale 3D filmer vises i perioden brukte anaglyph fargefilter metoden.

I 2000-tallet, har PC-animasjon, digital projeksjon, og bruk av sofistikerte IMAX 70mm film projektorer, skapt en mulighet for en ny bølge av polarisert 3D-filmer.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!  
46Våpen.

Den tidligste avbildningen av et skytevåpen er en skulptur fra en hule i provinsen Sichuan i Kina. Skulpturen er datert til 1100-tallet og er av en figur som bærer en vase-formet bombardere med flammer og en kanonkule som kommer ut av det. Den eldste bevarte pistolen, laget av bronse, har blitt datert til 1288 fordi det ble oppdaget på et område i dagens Acheng District, Heilongjiang, Kina, hvor Yuan Shi postene som slag ble utkjempet på den tiden.

Europeerne, arabere og koreanere skaffet våpen i 1300-årene. Tyrkerne, iranere og indere fikk skytevåpen senest 1400-tallet, i hvert tilfelle direkte eller indirekte fra europeerne. Det japanske fikk ikke skytevåpen før 1500-tallet, og deretter fra den portugisiske snarere enn den kinesiske.


 

 
 
   Sank stemmer på facebook!